Food

bærekraft

FLAMMEGRILLET SIDEN 1954

I 1954 åpnet de to gründerne David Edgerton og Jim McLamore sin første Burger King-restaurant i Miami. Den varme dagen ble raskt enda varmere av ilden fra den splitter nye Insta-Burger-grillovnen Dave og Jim hadde satt opp, og som de hadde redesignet med sine egne hender for at den skulle flammegrille alle burgere som ble plassert på risten. Dette var en nyhet på hurtigmatmarkedet i datidens USA og skulle komme til å markere starten på Burger King.

Burger Kings kjennemerke fremfor noe har vært å grille burgere over åpen ild, og kvaliteten på maten har vært viktig helt fra begynnelsen av. Det er for øvrig også grunnen til at kjøttburgerne våre inneholder 100 prosent oksekjøtt og ingenting annet.

I dag har vi kjøttburgere i tre størrelser i utvalget vårt: Gourmet (150 g), Whopper og hamburgere. Siden 2019 har det også vært mulig å bestille vår plantebaserte burger, også den flammegrillet.

Burger King åpnet sin første restaurant i Norge i 1988.

HAVE IT YOUR WAY

Hos Burger King kan du alltid «have it your way», enten du har lyst på vår saftige Whopper, en crispy kyllingburger eller en salat. Du kan velge å innta proteinene dine i den formen du ønsker, som storfekjøtt, kyllingkjøtt, halloumi eller plantebasert.

I 2022 kom 32 prosent av alle proteinene som ble kjøpt på Burger King Norge, fra noe annet enn rødt kjøtt.

For oss betyr valgfrihet ikke bare å kunne velge mellom ulike burgere og legge til eller fjerne ingredienser etter ønske – det betyr også at du skal kunne bestille mat etter hvor sulten du er. Derfor tilbyr vi mindre versjoner av de mest populære burgerne våre, som for eksempel Whopper Jr.Vi lager maten din på bestilling slik at den er så fersk, smakfull og varm som mulig!

32%

av alle proteinene som ble kjøpt på Burger King Norge, fra noe annet enn rødt kjøtt.

100%

biff i våre burgere

16st

fotballbaner, ble det samme området lagt om til økologisk kaffeproduksjon på grunn av Fair-trade

Storfe- og kyllingkjøtt
Alt kjøttet vårt, både av storfe og kylling, blir produsert i Norge av vår mangeårige samarbeidspartner Jæder. Jæder holder til i Ålgård i Gjesdal kommune på Jæren, og vi er stolte av å kunne handle lokale råvarer fra nøye utvalgte bønder. Jæder jobber aktivt for å oppnå høyest mulig standard for dyrevelferd i hele verdikjeden.

De er den første bedriften i kjøttindustrien som har blitt sertifisert som Miljøfyrtårn – en sertifisering som krever at de jobber målrettet med å innarbeide klimahensyn i strategiene sine. De har i mange år arbeidet aktivt med å spare energi, og har også installert solcellepaneler på fabrikktaket sitt.

Vi har tro på mat med god smak og høy kvalitet, og vi er kjent for flammegrilling. Kjøttburgerne våre består av 100 prosent storfekjøtt, hovedsakelig fra forparten av dyrene, men også fra biffpartiene på bakparten. Vi mener at biffkjøttet skal smake godt, og den beste måten å oppnå dette på, er å oppdrette kveget hensynsfullt med godt og smakfullt grovfôr og noe kraftfôr.

Selvfølgelig er vi også stolte av kyllingproduktene våre. For å utnytte hele kyllingen best mulig, er kjøttet i Burger King-produktene både hvitt (bryst, vinger) og mørkt (lår). For eksempel inneholder nuggetsene våre hovedsakelig brystkjøtt og litt skinn for saftighetens og smakens skyld, mens vår sprø kyllingburger hovedsakelig inneholder mørkt kjøtt og Long Chicken brystkjøtt.

Nyt Norge
Vi bruker så mange norske ingredienser som mulig når tilbudet og været tillater det. Kjøttet i de store kjøttburgerne, kyllingkjøttet og potetene i King Fries kommer fra Norge. Dette er noe vi garanterer gjennom Nyt Norge, det offisielle opprinnelsesmerket for norsk mat og drikke. Nyt Norge garanterer at råvarene er norske, at bonden har fulgt strenge norske regler og kan dokumentere dette, og at maten er produsert og pakket i Norge.

Merkeordningen forvaltes av den uavhengige Stiftelsen Norsk Mat. Norge har svært god dyrehelse og friske planter. Alle Nyt Norge-produkter kommer fra råvareprodusenter som kan dokumentere at de følger Kvalitetssystemet i landbruket (KSL), som er anerkjent av Mattilsynet som en nasjonal bransjestandard.

Burger King og leverandørene våre følger strenge regler og retningslinjer for dyrevelferd, og fra 2023 krever vi tredjepartssertifisering gjennom Animalia på området dyrevelferd. Animalia inspiserer slakterier for kveg og kylling basert på ulike sett av kriterier, i tillegg til å følge opp Etisk regnskap.

Bacon
Baconet vårt leveres av europeiske bønder via leverandøren Gierlinger, en østerriksk familiebedrift. Baconet produseres fra buklista og sideflesket til grisen, som røykes med naturlige smakstilsetninger, skives opp og fryses ned før transporten fra leverandøren. Hele produksjonen overvåkes av en tredjepartsinstans som sikrer at dyrevelferdsprogrammer og EU-regler følges.

Fisk (MSC)
Vår fiskefilet av alaskatorsk har det blå MSC-økomerket som gis til fiskerier som oppfyller uavhengig verifiserte standarder for produksjon av sjømat, og som skal motvirke overfiske og sikre at fisken er villfanget fra en levedyktig bestand.

Plantebasert
For de plantebaserte produktene våre samarbeider vi med The Vegetarian Butcher. Disse produktene består av soya som ikke er genmodifisert. The Vegetarian Butcher jobber med leverandører for å oppnå åpenhet og spore soyaens opprinnelse, for å sikre at den ikke er knyttet til avskoging eller omgjøring av arealer. Leverandørundersøkelsen vi utførte i 2021, tilsier at den alt overveiende delen av soyaen ble anskaffet fra land med lav risiko for avskoging, slik som Kina og USA. Unilever, eieren av The Vegetarian Butcher, er et opprinnelig medlem i Roundtable for Responsible Soy (RTRS) og har signert Cerrado-manifestet.

Halloumi
Halloumien vår kommer fra vår leverandør i Kypros, og er den autentiske kypriotiske osten som er godkjent som PDO-ost (Protected Denomination of Origin). Halloumiosten er laget av ku-, saue- og geitemelk fra friske dyr som ikke blir fôret med antibiotika.

Vi skjærer tomatene og løkene våre hver dag i restauranten for å sikre at de er ferske og sprø.

Vi verdsetter god smak og råvarer av høy kvalitet, og vi er kjent for å grille over åpen ild. Og kjøttet vårt er 100 % biff.

Burgerbrød
Burgerbrødene våre bakes av Lantmännen Unibake med hovedingrediensene hvete, vann, sukker, rapsolje og gjær. De inneholder ingen kunstige konserveringsmidler, fargestoffer eller smakstilsetninger. Etter at deigen har hevet, blir den delt i burgerbrød, som får tid til å heve enda en gang før de transporteres inn i ovnen. Rett etter ovnen blir de dypfryst enkeltvis på transportbåndet, før de pakkes og lagres frem til de sendes ut til restaurantene våre. Før servering blir burgerbrødene tint opp og varmet i toasteren til de er gylne.

Aktivitetene på kjøkkenet vårt gjør at vi ikke kan garantere et glutenfritt miljø, men vi tilbyr glutenfrie burgerbrød som et alternativ til de vanlige burgerbrødene våre overalt hvor vi kan sikre at gluten ikke inngår i noen av de øvrige ingrediensene, som for eksempel pensling og saus.

Poteter
Våre ikoniske King Fries lages av Findus fra utvalgte poteter, hovedsakelig av sorten «Innovator». Potetene dyrkes i Vestfold, der Findus har fabrikken sin, og er sertifisert av Nyt Norge. De høstes, renses, skrelles og kuttes til riktige dimensjoner, før de forvelles for å fjerne stivelse og frityrstekes lett. På restauranten frityrstekes pommes fritesene i en blanding av raps- og solsikkeolje og uten palmeolje.

Grønnsaker
Vi har alltid vært kresne når vi handler ingredienser, og grønnsakene er intet unntak. Vår grønnsaksleverandør Bama prioriterer å kjøpe norskproduserte grønnsaker når de er tilgjengelige, mens de handler fra Sør-Europa om vinteren.

Bama etterstreber ansvarlig miljøvennlig utvikling med god produktkvalitet, bruk av fornybar energi og overgang til en sirkulær økonomi. Ett eksempel er å redusere matavfallet fra produksjonen med 50 prosent innen 2030, ved å utnytte overskuddsdeler av grønnsakene i annen ferdigmat, dyrefôr eller biogass. Et annet initiativ er å optimalisere emballasjen til produktene for å forlenge holdbarheten.

Vi forsikrer oss alltid om at du får ferske grønnsaker på burgeren din, ved å kutte alle løker og tomater på restauranten. Forskjellen er stor – løken blir krisp og tomatene saftige.

Kaffe og melk
Löfbergs Bønnene vi kjøper til Norge, kommer fra Löfbergs kaffebrenneri, en familiebedrift som kan rose seg av å ha hatt en bærekraftig utvikling gjennom mer enn 40 år. I dag er det familieeide kaffebrenneriet en av verdens største kjøpere og brennere av økologisk og Fairtrade-merket kaffe. Bønnene kommer hovedsakelig fra Sør-Amerika og delvis fra Etiopia. All kaffen du kjøper på Burger King i Norge, er både økologisk og Fairtrade.

Det faktum at kaffen er økologisk, betyr for eksempel at den er dyrket uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel, noe som har positive effekter for biomangfoldet og reduserer eutrofiering. Fairtrade er et merke som fokuserer på menneskerettigheter. Det betyr blant annet at dyrkerne er garantert en minstepris for produktene sine pluss en tilleggssum de kan investere for å forbedre livskvaliteten sin.

Blant annet bidro vi og gjestene våre i 2021 med nesten 120 000 kroner i Fairtrade-tilleggssummer, og til omlegging til økologisk produksjon på et areal tilsvarende 15,6 fotballbaner.

Annet – helse og sikkerhet
Palmeolje Varemerket BURGER KING® har forpliktet seg til et langsiktig mål om å kjøpe palmeolje som ikke bidrar til avskoging eller utvikling på torvområder, og beskytter både verneverdige områder og områder som er gode karbonlagre. Burger King Norge bruker ikke palmeolje i frityroljen. I stedet bruker vi en blanding av solsikke- og rapsolje. For tiden har vi heller ingen andre produkter på menyen som inneholder palmeolje, med unntak av Oreo.

Mattrygghet og godkjenninger av produkter
For å sikre mattrygghet i Burger King-restaurantene har vi innført robuste kvalitetssikringsprogrammer, leverandørrevisjoner og sporbarhet for produkter.

Alle restauranter jobber etter en felles standard basert på en risikovurdering foretatt av våre globale og lokale spesialister på mattrygghet, og denne følges for hver ny ingrediens vi tar i bruk. Rutinene i restaurantene er på mange områder strengere enn hva lokale lover og forskrifter krever. Flere ganger i året gjennomgår alle restauranter en intern revisjon for å sikre at rutinene følges. Alle restauranter kontrolleres av lokale næringsmiddelmyndigheter. Eventuelle avvik følges opp og håndteres innenfor definerte tidsrammer.

Smilefjes-rapportene for Burger King i Norge finner du her.

ALLERGIER OG ERNÆRING
Alle skal kunne føle seg trygge når de spiser på Burger King. Næringsinnhold og allergiguide finner du både på nettet (lenke) og i alle restauranter. På grunn av virksomhetens art kan vi ikke garantere et glutenfritt miljø, men vi tilbyr glutenfrie burgerbrød overalt hvor andre ingredienser, som for eksempel pensling eller saus, ikke inneholder gluten.